Boekrecensie: 12 artikelen over Bidden

Boekrecensie: 12 artikelen over Bidden

800_300_1_155397_0_nl_shopcast_9789023970552Bidden. Het is één van de belangrijkste christelijke praktijken, maar ook één van de moeilijkste. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat er al boekenplanken over vol geschreven zijn. Een nieuwe aanwinst in het Nederlandse taalgebied is het handzame boekje 12 artikelen over bidden. De vierde uitgave in de reeks Geloven op goede gronden van de stichting Schrift en belijden. In dit boekje ‘beantwoorden twaalf auteurs uit het brede confessionele midden van de Protestantse Kerk in Nederland actuele thema’s over bidden,’ aldus de achterkant. Dit roept in eerste instantie de vraag op hoe breed het confessionele midden van de PKN nu daadwerkelijk is – zeker in vergelijking met de wereldkerk, maar dat is hier niet het punt. De vraag is vooral of er in deze ‘actuele’ bespreking heel veel nieuws gezegd wordt.

Om gelijk maar op die vraag te antwoorden: nee, eerlijk gezegd niet. In het boekje worden voornamelijk een hoop open deuren open getrapt. Nee, niet open getrapt, maar voorzichtig opengeduwd. Want de auteurs schrijven met een omzichtigheid die men ook zou verwachten van auteurs die uit een breed middenveld komen en dus aan alle kanten uit moeten kijken om geen mensen tegen het hoofd te stoten. Bovendien zijn de verschillende thema’s – behalve misschien het laatste: bidden met andersgelovigen – niet zo spectaculair actueel. Schroom om te bidden, het Onze Vader, de vraag of bidden helpt zijn in de kerkgeschiedenis al uit den treuren behandeld en zoals gezegd biedt dit boekje weinig nieuwe inzichten. Wat wil je ook in gemiddeld 5 pagina’s (op A5 formaat) per hoofdstuk.

Is het daarmee een slecht boekje? Dat niet per se. Maar je moet je er van tevoren goed van vergewissen waarvoor (en vooral: voor wie) dit boekje bedoeld is. Het biedt weinig tot geen verdieping in de behandelde onderwerpen, maar die onderwerpen beslaan wel zo’n beetje het hele spectrum van het thema bidden. Daarmee heeft 12 artikelen over bidden een sterk inleidend karakter en zou uitermate geschikt zijn voor mensen die nog niet zo bekend zijn met het gebed en de christelijke invulling daarvan. Bovendien bieden de twee gespreksvragen aan het eind van ieder hoofdstukje de mogelijkheid om over het behandelde onderwerp door te praten. Daarmee kun je zelf een zekere verdieping aanbrengen en leent het boekje zich ook goed voor bijvoorbeeld een bijbelstudiekring met beginnende christenen.

12 artikelen over bidden is een alleraardigst boekje, mits je het met de juiste verwachtingen benadert. Het is sterk inleidend en enigszins tam. Niet geschikt als studiemateriaal voor de gemiddelde theologiestudent dus. Maar des te meer als eerste kennismaking met het christelijke gebed voor wie daar weinig tot niets van afweet.

– Joren IJzerman

 

 

Henk van de Meulen, Jurrien Mol, Edward van ’t Slot e.a. 12 artikelen over bidden. Herbert Wevers (red.). Zoetermeer, Boekencentrum, 2016. 72 pagina’s. € 8,90.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *